Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

अ. स्चोद Ja

A. SCHOD: JA

Nie som dobrý, nie som nevinný, nie som pokojný! Neudržateľná je moje šťastie a moje nešťastie, som plný neartikulovaných hlasov a tmy, váľam sa plný sĺz a krvi vnútri v tomto teplom koryte mojej substancie.
Bojím sa preriecť. Okrášľujem sa klamnými pierkami, volám, spievam, smejem sa, aby som umlčal tento drásavý výkrik môjho srdca.
Nie som svetlo, som noc, no plameň sa lýže pomedzi moje útroby a zžiera ma. Som noc, ktorú hltá svetlo.
V nebezpečí, snažiac sa plný žiaľu, trasúc sa v tme, túžim vzpružiť sa zo spánku, postáť chvíľu, koľko vládzem, vzpriamene.
Akýsi malý neposlušný dych bojuje vo mne beznádejne chce zvíťaziť nad šťastím, únavou a smrťou.
Cvíčím ako vojnového koňa svoje telo, udržujem ho striedme, zdravé, ochotné. Utužujem ho a ľutujem ho. Iného koňa nemám.
Udržujem svoj rozum bez spánku, číry, krutý. Popúšťam ho bojovať nerozborne a hltať, toto moje svetlo tmu tela. Iné laboratórium urobiť z tmy svetlo nemám.
Udržujem svoje srdce vzplanuté, odvážne, nepokojné. Cítim vo svojom srdci všetky rozruchy a rozpornosti, radosti a trpkosti žitota. No zápasím područiť ich rytmu vyššiemu než je myseľ, tvrdšiemu, než je moje srdce. Rytmu Vesmíru, čo stúpa.
Volanie vyhlasuje vo mne mobilizáciu. Volá: «Ja, Volanie, som tvoj pán Boh! Nie som útočište. Nie som dom a nádej. Nie som zver, nie som Syn, nie som Duch. Som tvoj generál!
« Nie si môj otrok ani hračka v mojich dlaniach. Nie si môj priateľ, nie si moje dieťa. Si môj súdruch v boji.
«Drž sa odvážne cesty, ktorú som ti zdôveril, nezraď ju! Je to tvojou povinnosťou a môžeš sa v tvojej oblasti stať hrdinom.

1 σχόλιο: