Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ज्द्रविए अलेबो smrť


Grécke štátne nemocnice začali škrtať výdavky. Začali šetriť na chorých. Bol som v nemocnici, aby mi predpísali lieky pre moju sestričku Malvínku. Predpísali mi 10 mg Ziprexa, hoci lekárka určite vedela, že v nemocničnej lekárni (je to zadarmo pre chudobných invalidov) tento liek nemajú. Prišiel som do lekárne a magister mi hovorí, že mi môže dt len 5 mg. O polovicu menšiu dávku. A že prášky na spanie nemajú vôbec. Lekáreň bola plná chorých. !Toto nemáme, tamto nemáme!.
čo ostáva?
Ωζλιε+ψι+τ σα.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

निएलें व् गर=ecku

Moja priateľka Margita, nič netušiac o Grédkom škandále Siemens, sa na stretnutí spolužiakov zmienila o tom, ako jej otec, minister zdravia v roku 1989, dostal na stôl balík peňazí od Siemensu. Človek so socialistickou morálkou ich nezobral, a tak o tom priateľka tak otvorene hovorí... Smiala sa. Smiali sme sa.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

telefóनने účटी: τηλεφωνικοί λογαριασμοί

Grécke štátne organizácie vedia ako prísť ka peniazom.
Keď už nijak inak tak zdierajúc chudobných.
Telefónny účet chodí normálne raz za dva mesiace a účet za elektrinu raz za tri.
A zrazu bum.
Účty mi tentoraz prišli za mesiac.
Je to vôbec možné?
Je.
A ja nemám z čoho ich zaplatiť.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

व् Gréसकू sú veľké rozdiely

Od tohto mesaca približne dva milióny pracujúcich grékov bude dostávať menšie platy. Zato predseda Zväzu gréckych priemyselníkov kúpil vlani na jeseň v Londíne obraz za cenu 1.5 miliónov Dolárov. Čiže toľko, čo zarobí zamestnanec v obchode za 80 rokov.
Za posledných dvanásť rokov sa DPH zvýšilo o šesťdesiat percent. Kde išli všetky tieto peniaze?
Všetko nasvedčuje, že peniaze v Grécku sú. Kde?
12 miliárd Euro je ročný daňový únik. 8 miliárd Euro činí ročná krádež dane z pridanej hodnoty. 8 miliárd Euro plynie zo zníženia daní z 45% na 21% pre anonymné podniky. 3 miliardy boli zisky bánk vpriebehu roka 2009. 6 miliárd Euro ide na zbrojenie. Milión Euro sa dáva denne na udržiavanie gréckeho pluku v Afganistane. Desiatky miliárd plynú z odpustenia daní pre off-shore podniky. Desiatky miliárd plynie z odpustenia dane cirkvevného majetku. Desiatky miliárd Euro vyplývajú z nadhodnotenia verejných prác pre úplatky podnikov ako napríklad pri škandále s podnikom Siemens.
Nešťastím je, že s úrokovou sadzbou, ktorú si už rok požičiava krajina, prdstavuje zníženie platov štátnych pracovníkov a dôchodcov, presne tie peniaze, ktoré bude treba na zaplatenie úrokov z pôžičiek, ktoré Grécko dostáva. Čiže tieto peniaze pôjdu do vrecák presne tých bánk, ktoré svojimi «kasínovými» hrami odstabilizovali ekonomické status quo, ktoré platilo do minulého roku. A namiesto toho aby boli za to potrestané, ryžujú, stupňujúc svoju agresivitu.
Tento bludný kruh práce a zisku, s takýmto priamym vzťahom, v porovnaní s minulosťou, keď cesta bola viac zložitá, sa stáva dusivým a trvalým.
Ak, samozrejme, pracujúci nebudú nejako reagovať. Jedinými, čo ako tak reagujú sú Španieli, Gréci, Francúzski emigranti a Portugalčania. Veľmi málo na to aby čelili oblude, dosť však na to, aby sa vytvorila klíma, ktorá by mohla zobudiť nemecké odbory, predstavujúce narozdiel od gréckych, skutočne záujmy pracujúcich. Avšak nemecké odbory sa už dohodli s vládou, že sa nebudú búriť, za cenu «menšie platy a žiadne prepúšťanie». A Nemecký pracujúci sa zdajú byť s tým uspokojení.
Ďalším činiteľom, ktorý oslabuje celoeurópsku reakciu na chúťky vlád a kapitalistov je reakčný postoj obyvateľstva krajín východoeurópskeho «bloku», ktorí majúc v povedomí porovnanie s reálnym socializmom, majú teraz dojem, že sú na ceste s «dojnými kravami».
Asi by však bolo dobré, keby si tak nemeckí, grécki, ako aj ostantí pracujúci uvedomili, že jeden je nepriateľ, a to bezhlavé spotrebiteľstvo, výsledok obchodu za posledných dvesto rokov a jeho nastupiteľa, priemyslu.

Podľa článkov Mosjsisa Litsisa a G. Papadopoulosa-Tetradisa, denník «Eleftherotypia»
uverejnené v časopise Slovo.